Specials
Zeer geslaagde editie van Modelvliegkamp 2024!
De Modelvliegkamp is een 8-daags modelvliegtuigkampeerevenement dat plaatsvindt in Almere, Nederland, bij de Modelvliegvereniging Almere. Het evenement draait om de gedeelde interesse in radiografisch bestuurbare vliegtuigen en biedt een verscheidenheid aan activiteiten voor deelnemers:
Statische weergave en competitie: op zondag begint het evenement met een statische weergave waarbij deelnemers hun modelvliegtuig presenteren. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete modellen, inclusief de mogelijkheid om te stemmen op hun eigen creaties . (Maar dat ligt natuurlijk niet voor de hand, ahum!)
Open vliegen: een aanzienlijk deel van de Modelvliegkamp is gewijd aan open vliegen, waarbij deelnemers hun modellen de hele week vrij kunnen laten vliegen. Er zijn geen strikte line-ups of tijdslots, wat een ontspannen sfeer creëert om te vliegen.
Dagelijkse wedstrijden: er worden dagelijks leuke, informele wedstrijden georganiseerd, zoals limbo-uitdagingen waarbij piloten hun vliegtuig onder een steeds lagere balk moeten navigeren.
Speciale wedstrijden: Bombs away!! Een evenement omvat een speelse "bommenwerp"-competitie waarbij modelvliegtuigen kleine ladingen loslaten, gericht op doelen op de grond.
Afstandsuitdaging: Op donderdag vindt een meer technische wedstrijd plaats waarbij deelnemers proberen om hun modelvliegtuig de grootste afstand binnen een tijdsbestek van 2 uur te vliegen. Deze wedstrijd biedt verschillende strategieën, waaronder het optimaliseren van de brandstofefficiëntie of het gebruiken van snelle pitstops voor het bijtanken of vervangen van batterijen.
Regels van de "Afstandsregel"-wedstrijd
De "Afstandsregel"-wedstrijd daagt deelnemers uit om hun modelvliegtuig binnen een tijdslimiet van twee uur zo ver mogelijk te laten vliegen. De regels zijn relatief open, waardoor er verschillende strategieën mogelijk zijn:
Installatie- en controleapparatuur: deelnemers moeten een volgapparaat op hun modelvliegtuig installeren dat de totale afgelegde afstand registreert.
Solo-inspanning: piloten moeten alle aspecten van de wedstrijd zelfstandig beheren, inclusief tanken, batterijwissels of reparaties.
Elektrische en verbrandingsmotor toegestaan: de wedstrijd staat open voor zowel elektrische als verbrandingsmotor aangedreven modelvliegtuigen.
Strategisch tanken/opladen: verbrandingsmotoren: deelnemers met verbrandingsmotormodellen kunnen op de grond tanken, maar de tijd die wordt besteed aan het tanken telt mee voor de totale tijdslimiet van twee uur.
Elektrische motoren: deelnemers met elektrische modellen kunnen batterijen verwisselen, maar moeten ook rekening houden met de tijd die nodig is voor het vervangen van de batterij en het opladen.
Winning Strategy: De winnaar van het vorige jaar bevestigde een grote 1,5-liter colafles aan hun modelvliegtuig als brandstof, waardoor ze langere tijd konden vliegen voordat ze moesten tanken. Deze strategie, gecombineerd met de snelheid van het vliegtuig, resulteerde in een gemiddelde snelheid van iets meer dan 100 kilometer per uur tijdens de twee uur durende wedstrijd.
De "afstandsregel"-wedstrijd moedigt deelnemers aan om strategisch na te denken over het maximaliseren van de afstand. Factoren als brandstofefficiëntie, vliegtuigsnelheid en pitstop-efficiëntie spelen allemaal een rol.
Kameraadschap en socialiseren: Het Modelvliegkamp bevordert een sterk gemeenschapsgevoel, waarbij veel deelnemers jaar na jaar terugkomen. Deelnemers kamperen ter plaatse, wat een ontspannen en sociale sfeer creëert waarin mensen contact kunnen maken via hun gedeelde hobby.
Kortom, een zeer geslaagde vliegweek voor de fanatieke RC vlieger!
NZH Hobby Club - 600m2 modelbouw plezier!
De NZH Hobby Club in Haarlem heeft een rijke geschiedenis. De club is ooit begonnen met de bouw van audiofiele apparatuur en later fotografie met een donkere kamer. Uiteindelijk werd het modelbouw.
Op de woensdagavond zijn de heren van de modeltrein en modelspoor heerlijk aan het bouwen en aan het rijden. Op donderdagavond kan men er terecht voor radiografische modelbouw. Met name eigen bouw van auto's en schepen op schaal.
Penningmeester Jan Witteveen stond ons grotendeels te woord tijdens de rondgang in de prachtig aangeklede kelder, terwijl wij onze ogen uit keken naar de mooie musuemstukken uitgestald in de gang. Ook voorzitter Job kwam nog even een verhaal vertellen hoe het allemaal begon met de club en waar ze nu staan met 600m2 modelbouw ruimte.
Met name de vele meters aan modelspoor dat door de clubleden is aangelegd vergt veel discipline, technisch inzicht en geduld. Men is daar nooit klaar met bouwen. Het gaat altijd maar door. Bovendien is er altijd iemand aanwezig om al het treinverkeer in de gaten te houden en op het juiste spoor te houden, om de boel niet te laten ontsporen.
Met een rijke geschiedenis komt ook een verantwoordelijkheid om de oude bouwwerken te preserveren. Ze hebben de oude Baronessebaan. Een geschenk dat stamt uit 1912. Langzamerhand is deze baan opgeknapt om deze uiteindelijk weer operationeel te maken.
In de gang van het complex kun je nog de origine zien van de Noord Zuid Hollandse vervoersmaatschappij. Er staan nog wat schaalmodellen van de bekende gele NZH bussen in de vitrinekasten, evenals oude stempel/kaartmachines uit de bussen.
Voor ons was dit een bijzondere ervaring en we zijn nog zeker van plan een keer terug te komen!
Info:
NZH Hobby Club
Waarderweg 78
2031 BP Haarlem
Kerst Special: Kerstfeest bij MBC Torii Circuit
Kerstfeest bij Torii is speciaal, want bij Torii pakken ze altijd extra uit als het om (thema) feestjes gaat. Zo ook toen wij langs kwamen die dag. Wij zijn altijd in voor een feest en we kregen een auto mee om de baan op te gaan. De baan was pas geleden nieuw aangelegd en we wilden natuurlijk even kijken of we nog zonder al te veel schade een rondje konden rijden...
We werden goed begeleid en geholpen om nog wat leuke videobeelden te schieten op het tapijt tijdens de ronden om ook de Kerstssfeer en entourage op de baan goed vast te leggen.
Al met al was dit een geslaagd drift feest met veel enthousiaste leden en gastrijders die de baan rond gingen met hun RC bolides.
RC driften is te leren bij Torii, dus je het wilt proberen, ga eens langs!
Info:
MBC Torii Circuit
Gorsstraat 3
3201 DB Spijkenisse
RC Playground Jaaroverzicht 2023
In deze speciale aflevering kijken we uitgebreid terug op een heel mooi jaar in de wereld van radiografisch plezier. We praten over de bijzondere ontmoetingen en ervaringen die we in 2023 mochten meemaken. En we kijken voorzichtig vooruit naar het nieuwe jaar in RC. Wat zal het ons brengen? 2023 was in elk geval onvergetelijk!
Het was een geweldig RC jaar voor ons en de Nederlandse RC community en we willen al onze abonnee's en kijkers uiteraard ontzettend bedanken voor jullie steun dit jaar!
Zonder jullie hadden we de huidige mijlpaal niet gehaald en dat is: een echt Nederlands RC kanaal met een focus op plezier en de menselijke factor achter deze prachtige hobby en levensstijl.
Het doet ons goed om te zien dat er behoefte is aan dit soort video's en we zullen deze video's ook in het nieuwe jaar blijven maken en wie weet gaan we ook naar het buitenland... We hebben er ontzettend veel zin in, in elk geval! We bouwen volgend jaar gestaag door aan ons RC kanaal en uiteraard ook aan ons tweede YouTube kanaal: Ralf & Ray Go Astray
We wensen jullie nu alvast een heel fijn en veilig uiteinde toe en we zien jullie graag terug in 2024!
IOS Off-shore & Tug boat meeting 2023
We waren verbaasd over de toewijding die vereist is om dit soort schepen, op schaal, na te bouwen. Zelfs tot non-discosure agreements aan toe. Contacten leggen met rederijen en kapiteins en dan moet je ook nog eens een soort van fotografisch geheugen hebben voor alle details aan boord van zo'n schip om het te kunnen na bouwen. Tekeningen en blue prints krijg je niet zomaar!
Tijdens de IOS Off-shore en Tug Boat meeting in Heemskerk, bij S.M.G. IJmond, hadden we een aantal gesprekken met deze toegewijde en gepassioneerde bouwers en dat vonden wij zeer bijzondere verhalen. Onze mond viel ervan open.
De schepen worden tot in de kleinste details gebouwd, niet alleen qua uiterlijk. Sommige RC kapiteins gaan heel ver in de techniek. Zo ver dat bijna alle bewegende delen zelf worden ge-engineered (ontworpen en gebouwd). Op zo'n kleine schaal is dat al snel een behoorlijke uitdaging. Van ankers tot on board camera's, niks is te gek.
Vaarclub S.M.G. IJmond heeft overigens een grote miniatuur haven die al heel wat jaren meegaat, maar ook nog steeds in aanbouw is. Het is constant innoveren en verbeteren, aangezien (container) scheepsmodellen steeds groter en zwaarder worden, moet de infrastructuur wel met de ontwikkelingen mee gaan. De club heeft ook een (juridische) strijd moeten aangaan om deze mooie vaarplek te behouden. Gelukkig kunnen ze de boel behouden en zelfs uitbreiden. Ze staan op goede voet met de gemeente.
De International Off-shore Society had een geslaagd evenement en het weer was uitmuntend dat weekend in juni. Wij hadden een geweldige dag met vele momenten van ontzag voor de liefde voor deze hobby en hoe ver mensen willen gaan om hun dromen te verwezenlijken. Daar putten we onze kracht en motivatie uit en rijden we vele kilometers, om dit te laten zien, iedere keer weer!
We hopen dat jij ook zo kan genieten van onze video's. Wil je meer van onze video reportages zien? Word dan abonnee van ons YouTube kanaal en volg onze RC avonturen: https://www.youtube.com/channel/UCnAuWM1lTKiT3bZ29lA5scQ
Info:
S.M.G. (Scheepsmodelbouwgroep) IJmond
Communicatieweg 4C Club
1967 PR Heemskerk
https://www.smgijmond.nl/
info@smgijmond.nl
SubSail 2023: Een diepe duik in de RC onderzeeboot wereld
SubSail 2023 was een succes! Er was een grote opkomst van deelnemers uit binnen en buitenland en het weer was ideaal.
We waren op bezoek bij Vaargroep Flevoland, waar Subsail dit jaar werd gehouden. Een vijver en een eigen clubhuis. De vijver wordt in de wintermaanden gedeeld met de plaatselijke ijsclub, dus met de Nederlandse winters van tegenwoordig, betekent dat bijna een heel jaar vaarplezier voor de Vaargroep.
We spraken er o.a. met Lex Verkuijl (Voorzitter van Vaargroep Flevoland) en Gerben Bosman (Organisatie SubSail) en met wat deelnemers die hun verzameling RC duikboten en RC onderzeeboten hadden uitgestald op de lange tafels. Stuk voor stuk unieke exemplaren.
In deze hobby vergt het bouwen van deze boten een hele lange adem met veel vallen en opstaan. De (bouw)techniek is zodanig complex, dat het jaren duurt voordat men uberhaupt een RC onderzeeboot gebouwd heeft, laat staan om deze succesvol te water te laten. Het bouwen zelf vraagt al heel veel geduld, aangezien er vele soorten technieken worden toegepast die men dus ook in de puntjes moet beheersen.
We spraken op de SubSail dag met een ervaren bouwer die al sinds de jaren '80 met deze hobby bezig is. We hebben de filmpjes hier dan ook geplaatst zodat men een indruk kan krijgen van deze prachtige maar ook kostbare hobby.
We werden ook gewezen op de uitvindingen en bouwsels van Norbert Brüggen van http://www.modelluboot.de/ een Duitse techneut die bekend is om zijn besturings en balanceer technieken die hij via zijn website verkoopt. Als rode draad in de hoofd reportage zie je de bestuurbare dolfijn iedere keer uit het water springen; een creatie van Norbert.
We hebben erg genoten van deze dag en we waren onder de indruk van de enorme hoeveelheid kennis en kunde van de deelnemers. Sommige deelnemers vertelde graag over hun creaties en over de geschiedenis erachter.
We hopen dat jij ook zo kan genieten van onze video's. Wil je meer van onze video reportages zien? Word dan abonnee van ons YouTube kanaal en volg onze RC avonturen: https://www.youtube.com/channel/UCnAuWM1lTKiT3bZ29lA5scQ
Info:
Vaargroep Flevoland
Sportlaan 12
8256 BE Biddinghuizen
Eibergse Radio model Vliegclub: Heli-Oldie Meeting
Ons bezoek aan de Eibergse Radio Model Vliegclub was heel leuk. Het was een tweedaags evenement voor oude vintage en moderne schaal RC helikopters. Als je houdt van schaal vliegen met RC helikopters, dan is dit een heel leuk en goed verzorgd evenement.
We kwamen 's ochtends aan en het was meteen een heerlijke sfeer in de zon. Op het terras zat het redelijk vol met publiek en een aantal vliegers stonden nog aan het hek te praten. Er hing maar 1 kist in de lucht.
Rob Waanders, de voorzitter van de club, kwam pas aan in de middag, dus eerst spraken wij die zaterdag ochtend met Patrick Krooshof (secretaris). Later in de middag was er een korte briefing voor alle vliegers en een welkomspraatje. De barbeque werd ook aangezet en men kon genieten van heerlijke hamburgers.
We hadden wat interviews met een aantal vliegers op het veld, waaronder een aantal leden uit Duitsland die er stonden met wat oude heli's uit de jaren'70. Ook stond er een fanatieke vlieger die maar liefst 7 RC helikopters mee had en hij vloog met alle kisten in de rondte.
Er waren natuurlijk ook heel wat oude kisten die lange tijd niet gevlogen hadden en waar nogal wat technische uitdagingen aan vast zaten (zoals oude Schlüter, Graupner, Kavan en Heim modellen), maar het sleutelen en troubleshooten hoort natuurlijk ook bij de hobby. Er stonden ook wat heli's en onderdelen te koop.
De club is er al vanaf 1972 en ooit werden deze RC helikopter events georganiseerd door wijlen Joop van Lent. Dit werd ons verteld tijdens het interview met Rob Waanders. Er zijn zelfs EK's gevlogen in Eibergen. Het clubgebouw is voorzien van bouwplek, kantine, toilet en een kamer waar vele modellen ter display stonden.
Ray heeft in de middag zelf nog even mee gevlogen met 2 verschillende helikopters. Toch bleek er nog behoorlijk wat wind te staan en hadden de wat kleinere en dus ook lichtere heli's wat meer moeite met de wind.
Al met al was het een zeer geslaagde dag. In de morgen was de opstart wat moeizaam met weinig kisten in de lucht, maar in de loop van de middag zagen we toch wat meer mensen het vliegveld op lopen met hun vliegmachines. Er was een diversiteit aan brandstof en electro aangedreven RC helikopters.
Dit evenement is een echte aanrader voor de RC schaal helikopter fanaat, of je nou zelf vliegt of je wilt lekker een terrasje pakken en kijken naar al het moois in de lucht, iedereen is welkom. Voor overnachting en eten en drinken vraagt de club een klein bedrag.
Club info:
Eibergse Radio Model Vliegclub
Apedijk 1a
7152 AM Eibergen
website: http://www.ermvc.nl/
email: info@ermvc.nl
Composites Classes 2023 - Racing Drone 150 km/h project
Check out this exciting video from #IndustrialDesign #UGent showcasing the amazing process, outcome, and closing event of their composites classes of 2023. The talented 4th year Master of Science students of Industrial Design at Ghent University Campus Kortrijk took on the challenge of designing, analyzing, developing, and testing a drone that could withstand the forces of a racing drone accelerating from 0 to 150 km/h in just a matter of seconds. And if that wasn't enough, they were also tasked with the scenario of a racing drone crashing into a tree at full speed!
With the racing drone design and materials provided, these students had to do a strength analysis to determine the best fiber lay-up that would be both lightweight and strong. They then designed a mold to shape the composites and prepared it for the composites' part development. The result was a racing drone made of bio-derived resins and natural fibers, such as bio-epoxy (30% bioderived), flax fibers, and basalt fibers.
To put their creation to the test, the drone was flown by an experienced racing drone partner, Roland van Helden, who went full throttle at 150 km/h! The drone easily withstood all tests and proved to be a joy to fly with.
If you're interested in seeing more of our awesome projects, be sure to subscribe to our YouTube channel @IndustrialDesign_UGent. And if you're interested in studying Industrial Design at Ghent University and becoming a creative and versatile industrial engineer in design, visit us online or during our campus visits to experience our curriculum. We're always open to new partnerships, so don't hesitate to contact us through our socials on Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, or YouTube!
Torii Circuit: Spring Matsuri 2023
Op 22-4-2023 waren we op bezoek bij Torii Drift Circuit in Spijkenisse voor het lente event; Spring Matsuri. Tijdens ons bezoek hebben we een aantal leden leren kennen en we hadden een aantal interviews, waaronder met voorzitter Romeo Moehamad.
Ray mocht zelf ook proberen op de baan te driften met een oefen chassis. Na een half uurtje zagen we al wat verbeteringen en ging de kont van de auto al aardig uit de bocht.
In het 'rookhok' werden hilarische verhalen van de clubleden gedeeld. Het was in elk geval een vrolijke boel!
Ook spraken we met Martin Lansink, een zeer groot talent in de modelbouw. Hij maakt de bodies voor de driftauto's zo precies na, dat hij 2e prijs won bij het WK en hij ook gevraagd werd om te gaan bouwen voor RC Arlos.
Het was een prachtige dag vol liefde voor de RC Drift hobby. Foto's zijn gemaakt door Laura Wagenmaker, een van de clubleden.
Wil je ook leren driften met een RC auto? Ga dan naar:
https://www.torii-circuit.com/
Gorsstraat 3
3201 DB Spijkenisse
info@torii-circuit.com
Vader en zoon bouwen en varen samen RC boten
We spraken vader en zoon op het RC Powerboat Event op recreatiepark de Kurenpolder. Bij het standje met de electro boten lagen een aantal boten uitgestald en we werden nieuwsgierig.
Voor onze camera kregen we een verhaal van een vader en zoon die samen gepassioneerd zijn over het bouwen en varen van modelboten. Samen hebben ze een grote collectie van meer dan 30 boten, waaronder sommige oude en zeldzame modellen. Het duo vaart voornamelijk voor de lol en niet voor wedstrijden. Vanaf jonge leeftijd, zo'n 2,5 jaar oud, is het bij zoon Olaf al met de paplepel erin gegaan; het varen met modelboten. Hij is hij nu 15 jaar oud.
Samen hebben ze plezier en genieten ze van hun gezamenlijke hobby, ondanks dat de zoon nu op een leeftijd komt waar andere interesses zoals brommers en vrienden ook belangrijk zijn.
Passie voor RC-vliegen: Het verhaal achter KDS Vliegshop/Jurod
Ontdek het verhaal achter KDS Vliegshop, een bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige RC-producten en technische ondersteuning voor liefhebbers en dealers. Harjan Ritzema, de eigenaar van KDS Vliegshop, heeft zijn passie voor RC-vliegen omgezet in een succesvol bedrijf. Vanuit een interesse in RC-helikopters en -vliegtuigen is Harjan importeur geworden van KDS Helicopters, Quads en andere RC-benodigdheden.
Na de overname van Jurod heeft KDS Vliegshop haar assortiment uitgebreid met RC-auto's, tanks en boten. Harjan en zijn team staan bekend om hun uitstekende after-sales ondersteuning en indrukwekkende technische kennis, waardoor KDS Vliegshop een betrouwbaar adres is voor zowel RC-hobbyisten als dealers.
Bekijk de bijbehorende video voor een uitgebreid interview met Harjan Ritzema, waarin hij vertelt hoe zijn passie voor RC-vliegen heeft geleid tot het succes van KDS Vliegshop.
Harjan geeft ook een rondleiding door zijn winkel en geeft vele waardevolle tips.
RC Customs
Below you can find a curated list of beautiful custom RC vehicles that we encounter on the internet and we share here with you. Of course, you can also find some of these gems on our Facebook page
X-Fly by Bionic Bird | Next-Gen Biomimetric Ornithopter Drone Bird
Introducing X-Fly, the next-gen biomimetic drone. Evolved from Bionic Bird & MetaFly, it transforms aerial fun by mimicking birds & insects. X-Fly also has upgraded features like cutting-edge sensors for piloting assistance & customizable plugins!
Easy Pairing with Our New App
Download our free X-Fly app from iOS or Android stores. Use Bluetooth to connect your smartphone, and you're ready for takeoff!
Fly with Ease
Navigate the sky seamlessly using the app's intuitive interface, or opt for our new X-Play joystick that delivers a natural flying experience.
Switch and Soar
Experience uninterrupted flying fun with X-Fly. It allows for quick and easy battery swaps, eliminating the need to wait for recharging.
Source: https://xfly.fulcra.com/preview/xfly-contest
RC 3D Printed Superbike, RC Moto Gp Style Scratch Build Bike
A very exciting RC Superbike 3d printed project has been completed.
A lot of thinking and experimenting. All this is made possible by the Bambulab PATH CF filament, it is something wonderful. Full Tutorial in VIDEO
Bambu Lab X1-Carbon Combo:
https://shareasale.com/r.cfm?b=2354728&u=3691647&m=138211&urllink=&afftrack=
Bambu Filaments
https://shareasale.com/r.cfm?b=2354730&u=3691647&m=138211&urllink=&afftrack=
MOTOR:
SHOCKS:
1.
2.
ESC:
SERVO:
Source: Thingyverse